EL RELAT DIGITAL (DIGITAL STORYTELLING)

Què és un relat 2.0?


Un relat 2.0 és explicar un conjunt d'accions, paraules, imatges i sons, moltes vegades reunides amb una mica d'improvisació.
Els elements clau d'un relat 2.0 són:

 • el punt de vista del narrador,
 • les imatges,
 • i el text (oral o escrit),
 • (la música o les cançons que hi acompanyen.)

De fet, aquest tipus de narracions existeixen des que la humanitat té llenguatge. El que ha canviat són les eines amb què actualment les podem fer: així com abans eren bàsicament fetes de llenguatge oral acompanyades de gestos i expressions, actualment les podem fer amb fragments de vídeo, imatges, textos o símbols digitals.
Tradicionalment les històries orals eren guardades en la memòria col·lectiva passant de generació en generació. Més recentment l'escriptura i els mitjans de comunicació van substituir aquest mètode de comunicació oral, familiar i cultural. Actualment, amb les noves tecnologies aquestes històries es poden enregistrar i compartir amb tot el món a través de les eines conegudes com a Web 2.0.
A més en alguns camps professionals com la publicitat els relats 2.0 (coneguts amb el terme anglès Storytelling) s'han convertit en aspectes molt importants a tenir en compte en fer un espot publicitari. Podeu mirar aquest vídeo per saber-ne més.TUTORIAL DEL PROGRAMA "Fotos Narradas 3" PER A CREAR UN RELAT DIGITAL


Programa "Fotos narradas 3 para windows XP". Eina senzilla per a muntar vídeos amb fotos, sobre les quals podeu introduir text, música i àudio gravat per vosaltres per a narrar una història. La interfície està tota en castellà. Podeu descarregar-lo des del wiki. No conté virus.

"Crea presentacions amb les teues fotos digitals. Amb un sol clic, pots retocar, retallar o girar les imatges. Afegeix sorprenents efectes especials, bandes sonores i la teua pròpia narració gravada a les teues narracions amb fotografies. A continuació, personalitza -amb títols i llegendes. El reduït tamany dels arxius facilita l'enviament per correu electrònic de les narracions amb fotografies. Mira-ho a la televisió, en el teu PC o en un dispositiu portàtil amb Windows Mobile.
Excel lent, extraordinària i fenomenal aplicació per generar presentacions fotogràfiques multimèdia en diferents formats de vídeo, entre ells VCD i DVD. A més, disposa de més d'una vintena de transicions diferents: estrelles, foses, cortines, estrelles, desplaçaments horitzontals i verticals... Els formats d'eixida són també molt nombrosos. A DVD i CD s'afegeixen altres per a dispositius portàtils, que van des SmartPhones a Pocket PC o PSP. Amb Microsoft Photo Story pots crear fins a la teua pròpia música per a la presentació, sempre que preferisques una melodia casolana a una cançó en format MP3."


Requisits del programa per treballar amb el nostre ordinador

 • Sistemes operatius admesos: Windows XP; Windows XP Home Edition, Windows XP Media Center Edition, Windows XP Professional Edition, Windows XP Service Pack 1; Windows XP Service Pack 2, Windows XP Tablet PC Edition, i WINDOWS VISTA també.
 • Processador necessari: Intel P3 a 700-megahertzs (MHz)
 • Memòria: 256 megabytes (MB) de RAM; es recomanen 512 MB de RAM
 • Espai en disc: 400 MB d'espai disponible al disc.
 • Monitor: Super VGA (800 x 600) o
 • Programa de Ventajas de Windows Original.
 • Reproductor de Microsoft Windows Media 10.
 • Microsoft DirectX 9.0 o superior.
 • Targeta de so compatible amb Windows XP i altaveus.
 • Teclat i Microsoft Mouse o dispositiu señalador
 • Micròfon per gravar la narració.


PhotoPeach: Web per a crear relats digitals en línia


PhotoPeach és un lloc Web on podeu crear en línia els vostres relats digitals afegint les fotos, les transicions, els textos, la música o l'àudio. Després s'enllacen o incrusten al blog o al wiki per veure'ls. No es poden descarregar a l'ordinador.IDEES PER A CREAR EL RELAT DIGITAL I UN ESTUDI AL SEU VOLTANT (destinat a profes i alumnes)

 1. -EL RELATO DIGITAL EDUCATIVO: una nueva forma fácil y divertida de enseñar y motivar a los estudiantes; Carmen Gregori Signes & María Alcantud Díaz. Universitat de València
 2. -Crea tu propio relato digital; Carmen Gregori Signes & María Alcantud Díaz. Universitat de Valencia (Pdf en línia)
 3. -Tècniques de càmera, d'il·luminació, de so, d'efectes especials... fornits per la pàgina Manual de YouTube (cast.).
 4. -Article important per entendre... "Los relatos digitales y su interés educativo", per José Luis Rodríguez Illera, Gloria Londoño Monroy.Universitat de Barcelona. Pdf dins el wiki.Vídeo presentació del concepte de Relat Digital (Digital Storytelling) en anglés.TUTORIAL EN VÍDEO DEL PROGRAMA "FOTOS NARRADAS 3 PARA WINDOWS"

EXEMPLE DE RELAT DIGITAL FET AMB EL PROGRAMA ANTERIOR (Berlín en un minut)TUTORIAL EN ANGLÉS DE PHOTO STORY 3 (FOTOS NARRADAS 3). PER A GENT AVANÇADA.